Leks2ab to pierwsza w Polsce linia produktów na bazie mąki 2ab z pradawnej odmiany pszenicy niezawierającej glutenu typu D, który odpowiada za dyskomfort trawienny i związane z nim dolegliwości.

Leks Sp. z o. o. wspólnie z Goodmills Innovation GmbH opracował szeroką gamę produktów piekarniczo-cukierniczych opartych na mące 2ab wyprodukowanej z pradawnej pszenicy. Wypieki 2ab ze względu na zawartość karotenoidów wyróżniają się żółtą barwą i naturalnym, charakterystycznym smakiem. Nasze produkty zostały wielokrotnie nagradzane, a badania i atesty potwierdzają ich prozdrowotny wpływ, bogaty skład oraz pożądane właściwości.
Produkty z pradawnej pszenicy nie zawierają żadnych substancji dodatkowych (konserwantów i polepszaczy), produkowane są zgodnie z ideą „clean label” – „czysta etykieta”. Wyroby z mąki 2ab cechuje wysoki poziom selenu 13 µg​ (poziom referencyjny dla selenu wynosi 55 µg), cynku 2,15mg (poziom referencyjny dla cynku wynosi 10 mg).

W produktach z linii Leks2ab powróciliśmy do korzeni wypieku. Jednym z powodów była chęć odnalezienia niezapomnianego smaku, który podczas jedzenia sprawia, że czujemy się jak po powrocie z długiej podróży do rodzinnego domu, gdzie wita nas zapach ciepłego, prawdziwego chleba.

Więcej informacji na temat mąki 2ab oraz wypieków z pradawnej odmiany pszenicy znajdziecie na: www.pradawnapszenica.pl