Leks: Informacje o firmie

Od 1989 roku...

Marka Leks zaistniała na rynku w 1989 r. Pierwszy zakład produkcyjny zlokalizowany był w Sulęcinie, a jego głównymi klientami byli mieszkańcy powiatu sulęcińskiego. Obecnie odbiorcami produktów firmy Leks są mieszkańcy województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

Szeroki asortyment

Produkujemy 300 rodzajów różnorodnego asortymentu: pieczywa, ciast oraz wyrobów półcukierniczych. Wszystkie produkty przygotowywane są w trzech nowoczesnych, stale modernizowanych, zakładach produkcyjnych znajdujących się w Sulęcinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Tarnowie Byckim.

Najwyższe standardy

Zgodnie ze standardami firmy Leks Sp. z o. o. w każdym z zakładów kładziony jest nacisk na osiąganie najwyższego poziomu jakości na każdym etapie produkcji. Dostawcami surowców są tylko sprawdzone hurtownie, posiadające certyfikaty ISO i HACCP.

Składniki najwyższej jakości powierzane są w ręce wyspecjalizowanej kadry pracowniczej, a wyprodukowane przez nich spełniające ściśle określone wymogi produkty, przekazywane są do odbiorców z pełną dbałością o dostarczenie towaru w idealnym stanie.

Nowoczesna flota

Aby było to możliwe, głównym trzonem naszej floty transportowej są pojazdy o rocznikach 2015 i 2016. Samochody-chłodnie posiadają nowoczesne, dwufunkcyjne agregaty chłodnicze z rejestratorami temperatury, co umożliwia pełny monitoring warunków przewozu produktów spożywczych.

Z uwagi na szeroki zakres terytorialny nasze pojazdy są stopniowo specjalizowane – pojazdy o podwyższonym tonażu, wyposażone w windę rozładunkową, przeznaczone są na dalsze trasy, natomiast samochody o mniejszym gabarycie, a dzięki temu mobilniejsze, przeznaczone są na trasy południowe (górskie).

Ciągły rozwój

Zasadniczą filozofią firmy Leks Sp. z o. o. jest nieustanny rozwój – nie tylko zakładów i maszyn, ale także pracowników. W tym celu organizujemy różnego rodzaju szkolenia. W ramach najnowszego z nich pt. „Budowa strategii rozwoju Leks Sp. z o.o. na lata 2016-2020 r.”, po raz pierwszy udało nam się zgromadzić w jednym miejscu pracowników ze wszystkich trzech zakładów.

Dzięki temu, pojawiła się szansa integracji i większego poczucia wspólnoty między zakładami. Możliwość grupowego rozmawiania o problematycznych kwestiach, aktualnych i przyszłych zadaniach, a w efekcie okazja do realnego wpływu na tworzoną strategię firmy, jest dla pracowników potwierdzeniem tego, jak ważna jest dla nas ich opinia.

Historia w skrócie

Opinie i badania

Certyf Instmatkidz

Instytut Matki i Dziecka

Pozytywna opinia produktów Leks2ab wydana przez Instytut Matki i Dziecka.

Szczegóły na epozytywnaopinia.pl

Certyf Monash

Monash University Low FODMAP Certified

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Monash z Austalii potwierdzają niską zawartość FODMAP w produktach z mąki 2ab.

Certyf Umlublin

Opinia dr. Zbigniewa Marca z UM w Lublinie

Uzasadnionym wydaje się stwierdzenie, że badanemu pieczywu można przypisać cechy żywności funkcjonalnej, czy może bardziej precyzyjnie prozdrowotnej.

W konkluzji można też pokusić się o stwierdzenie iż pieczywu z pradawnych odmian pszenicy można przypisać cechy charakterystyczne dla modnego ostatnio medialnie „SUPERFOODS

Nagrody

Firma Leks Sp. z o.o. w swoim 30-letnim stażu na rynku w branży piekarniczo-cukierniczej może poszczycić się licznymi nagrodami i wyróżnieniami, z których największym jest satysfakcja i zaufanie klientów.

Potwierdzeniem stabilnej pozycji na rynku jest coroczne zdobywanie prestiżowych odznaczeń takich jak Diamenty Forbesa czy zdobywanie miana Lubuskiego Lidera Biznesu.

Nasze wypieki z pradawnej pszenicy Leks2ab zostały docenione przez kapitułę konkursu Nasze Dobre Lubuskie 2018 – I miejsce dla chleba z pradawnej pszenicy z gryką tatarką.

Sukces powtórzyliśmy w konkursie Doceń Polskie – chleb z pradawnej pszenicy 2ab gryką tatarką oraz bułka z pradawnej pszenicy 2ab uzyskały certyfikaty oraz tytuł TOP Produkt, oba wypieki uzyskały maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

Dodatkowo możemy poszczycić się tytułem Mecenasa Kultury Powiatu Sulęcińskiego oraz partnerem wielu akcji charytatywnych, poświęconych dzieciom i osobom niepełnosprawnym.

Certyfikaty i normy

Polityka Bezpieczeństwa Żywności

Nasze produkty spożywcze oraz technologia ich produkcji spełniają międzynarodowe wymagania branżowe. (…) Wdrożony i nieustannie doskonalony System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności spełnia wymagania normy EN ISO 22000:2018.

Deklaracja Zarządu Leks Sp. z o.o.

Deklarujemy stały i zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa poprzez tworzenie  sprzyjających temu warunków, zapewnienie zasobów niezbędnych do funkcjonowania systemu zarządzania jakością oraz realizacji przyjętej Polityki Jakości.

22000:2018

Norma jakości obowiązuje we wszystkich Zakładach Produkcyjnych Leks Sp. z o.o.

» Zaświadcza się, że System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Organizacji został zatwierdzony przez ISOQAR jako zgodny z wymaganiami ISO 22000:2018

Certyf Ekogwarancja

Ekogwarancja PTRE

To obecnie największa ogólnopolska jednostka certyfikującą produkty spełniające wymagania Unii Europejskiej zawarte w Rozporządzeniu 2092/91/EWG, wdrożonym do polskiego prawa ustawą o rolnictwie ekologicznym.

Produkty BIO produkowane w Leks Sp. z o.o. posiadają Certyfikat zgodności Ekogwarancja PTRE.

Certyfikat IFS 2024 (PL)

IFS Food obowiązuje w zakładzie produkcyjnym w Gorzowie Wlkp.
i obejmuje produkcję pieczywa pszennego, mieszanego i żytniego, wyrobów półcukierniczych oraz pieczywa głęboko mrożonego.

Certificate IFS 2024 (EN)

IFS Food Certificate (ZP2 – Gorzów Wlkp.): production of wheat, mixed and rye breads, semi-confectionery products and deep-frozen breads.

Aktualności Leks

Leks świętuje 35-te urodziny

10 czerwca 2024

Firma Leks świętuje 35-te urodziny!  Od ponad trzech dekad mamy przyjemność codziennie

Aktualności

Dbamy o BHP: nowa instalacja wentylacyjno-klimatyzacyjna w ZP2

14 maja 2024

W dniu 30.04.2024 r. zakończona została realizacji inwestycji w Zakładzie Produkcyjnym nr

Aktualności

Leks dba o środowisko – stawiamy na odnawialne źródła energii!

25 marca 2024

W dniach 20.12.2023 – 22.12.2023 w Zakładzie Produkcyjnym nr 4 w Sulęcinie

Aktualności

Konferencja: „Wzory żywienia i aktywność fizyczna w kontekście edukacji prozdrowotnej” || Patronat LEKS

4 maja 2023

27 kwietnia 2023 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zbigniewa

Aktualności

Tak smakuje lato z Leks!

24 czerwca 2022

Chcielibyście się dowiedzieć jak smakuje lato w Leks? Zapraszamy do punktów Chlebek

Promocje

Smaki czerwca

9 czerwca 2022

W czerwcu stawiamy na tradycyjne smaki w promocyjnych cenach. W świecie galopujących

Promocje