Aktualności

Konferencja: „Wzory żywienia i aktywność fizyczna w kontekście edukacji prozdrowotnej” || Patronat LEKS

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Prześlij
Share on whatsapp
Podziel się
Share on email
Wyślij link
Share on print
Wydrukuj
343296643 3385726631756942 1418097263190604496 n

27 kwietnia 2023 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się konferencja pt. „Wzory żywienia i aktywność fizyczna w kontekście edukacji prozdrowotnej”. Wydarzenie organizowane przez Lubuskie Kuratorium Oświaty miało na celu podniesienie kompetencji dyrektorów szkół i nauczycieli województwa lubuskiego w zakresie prowadzenia działań promujących zdrowy styl życia wśród najmłodszych oraz propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Podczas wystąpień prof. nadzw. dr hab. Haliny Weker oraz dr inż. Małgorzaty Więch z Instytutu Matki i Dziecka z Warszawy poruszane zostały kwestie związane z poznaniem wzorów żywienia dzieci i młodzieży w odniesieniu do aktualnych zaleceń. Podczas wystąpień szczególną wagę nadano problemowi otyłości wśród najmłodszych. Również w panelu poprowadzonym przez dr. Piotra Wójciaka oraz Maję Korcz skupiono się na roli aktywności fizycznej w profilaktyce nadwagi i otyłości, wskazano na rolę rodziców, nauczycieli oraz dyrektorów szkół w promowaniu zdrowego stylu życia oraz przeanalizowano zagadnienia związane z rozwiązaniami metodycznymi dotyczącymi wychowania fizycznego.

W czasie konferencji nie zabrakło miejsca na propagowanie właściwych form odżywiania, w tym odczarowania mitów związanych ze spożywaniem pieczywa oraz promocję e-booka przygotowanego przez Stowarzyszenie Piekarzy Polskich w celu przekazania (przez naukę i zabawę) rzetelnych informacji na temat wypieków oraz ich roli w codziennej diecie. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się o tym, że ma najmniejszego powodu do demonizowania pieczywa mrożonego (mrożenie to naturalny sposób przechowywania żywności), a także zostali zapoznani z nową formułą piramidy żywienia i talerza żywieniowego. U podstaw nowej wersji piramidy, zaprezentowanej w 2023 roku przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia), znalazła się aktywność fizyczna, następnie warzywa i owoce, a tuż za nimi produkty zbożowe – awansując przed nabiał, mięso oraz tłuszcze.

Firma Leks Sp. z o. o., jako jeden z głównych partnerów wydarzenia, przygotowała dla gości poczęstunek złożony ze zbilansowanych przekąsek na bazie pieczywa ciemnego oraz wypieków z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab, wieńcząc w niezwykle smacznej praktyce przemówienia przedstawicieli świata nauki

343310787 1256563738630492 2899287032242635620 n

343559414 9039936506077026 3680073743347623536 n

343570549 1386338268792646 7470518351655312082 n

343595859 177059681536685 2785769763415914092 n

Zobacz również...

Beznazwy 1

Jak smakuje jesień?

Czy Wam też każda pora roku kojarzy się z innymi smakami? W naszej najnowszej ofercie promocyjnej postanowiliśmy odpowiedzieć na

Czytaj więcej »