27 kwietnia 2023 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się konferencja pt. „Wzory żywienia i aktywność fizyczna w kontekście edukacji prozdrowotnej”. Wydarzenie organizowane przez Lubuskie Kuratorium Oświaty miało na celu podniesienie kompetencji dyrektorów szkół i nauczycieli województwa lubuskiego w zakresie prowadzenia działań promujących zdrowy styl życia wśród najmłodszych oraz propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Podczas wystąpień prof. nadzw. dr hab. Haliny Weker oraz dr inż. Małgorzaty Więch z Instytutu Matki i Dziecka z Warszawy poruszane zostały kwestie związane z poznaniem wzorów żywienia dzieci i młodzieży w odniesieniu do aktualnych zaleceń. Podczas wystąpień szczególną wagę nadano problemowi otyłości wśród najmłodszych. Również w panelu poprowadzonym przez dr. Piotra Wójciaka oraz Maję Korcz skupiono się na roli aktywności fizycznej w profilaktyce nadwagi i otyłości, wskazano na rolę rodziców, nauczycieli oraz dyrektorów szkół w promowaniu zdrowego stylu życia oraz przeanalizowano zagadnienia związane z rozwiązaniami metodycznymi dotyczącymi wychowania fizycznego.
W czasie konferencji nie zabrakło miejsca na propagowanie właściwych form odżywiania, w tym odczarowania mitów związanych ze spożywaniem pieczywa oraz promocję e-booka przygotowanego przez Stowarzyszenie Piekarzy Polskich w celu przekazania (przez naukę i zabawę) rzetelnych informacji na temat wypieków oraz ich roli w codziennej diecie. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się o tym, że ma najmniejszego powodu do demonizowania pieczywa mrożonego (mrożenie to naturalny sposób przechowywania żywności), a także zostali zapoznani z nową formułą piramidy żywienia i talerza żywieniowego. U podstaw nowej wersji piramidy, zaprezentowanej w 2023 roku przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (dawniej Instytut Żywności i Żywienia), znalazła się aktywność fizyczna, następnie warzywa i owoce, a tuż za nimi produkty zbożowe – awansując przed nabiał, mięso oraz tłuszcze.
Firma Leks Sp. z o. o., jako jeden z głównych partnerów wydarzenia, przygotowała dla gości poczęstunek złożony ze zbilansowanych przekąsek na bazie pieczywa ciemnego oraz wypieków z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab, wieńcząc w niezwykle smacznej praktyce przemówienia przedstawicieli świata nauki