Dawno tak się nie cieszyliśmy na czwartek, zwłaszcza, że to nasz ulubiony czwartek w roku – ulubiony, bo tłusty! To już dziś nie liczy się stan kalorii, a liczba zjedzonych pączków!
Tradycja Tłustego Czwartku sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.
Z tej okazji, jak co roku przygotowaliśmy dla Was pączkową ofertę, w której znajdziecie:
- pączka premium z nadzieniem wiśniowym i płatkami migdałów
- pączka z budyniem
- pączka z lukrem i marmoladą
- pączka delikatesowego (beztłuszczowego)
- gniazdko parzone
- faworka drożdżowego
Po wymienione oraz inne czwartkowe rarytasy zapraszamy na stoiska firmowe Chlebek oraz do kawiarni St Klemens w Krośnie Odrzańskim i Zielonej Górze, do zobaczenia!